Güncel

Barış Annesi Meryem Soylu’ya 6 yıl 3 ay hapis cezası

79 yaşındaki Barış Annesi Meryem Soylu’ya, dernek faaliyetleri gerekçe gösterilerek yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis verildi.

Barış Annesi olan 79 yaşındaki Meryem Soylu’nun, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) yönelik soruşturma kapsamında yargılandığı davanın karar duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuksuz yargılanan Soylu katılmazken, avukatı Muhittin Muğuç hazır bulundu.

Heyet değişikliği nedeniyle önceki zabıtlar okunmasıyla başlayan duruşmada iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını sundu.

Mütalaada, MEBYA-DER üyesi ve yöneticisi olduğu belirtilen Soylu’nun aynı zamanda faaliyetlerine son veren KJA-Özgür Kadın Kongresi içerisinde “kadro” olarak faaliyet yürüttüğü öne sürüldü.

Mütalaada, Soylu’nun öldürülen PKK’lilerin cenaze ve taziyeleri ile birlikte dernek tarafından yapılan basın açıklamaları vb. etkinliklere katıldığı, yine “örgütün manevi kanadında rol oynadığına” ilişkin gizli tanık beyanı bulunduğu iddia edildi.

Mütalaada, Soylu’nun üyesi olduğu derneğe aidat ödemesi ve “nöbet listesi”nde adının yer alması da yine suç delili olarak sunuldu.

MEBYA-DER’in örgüt ile organik, hiyerarşik ilişki içerisinde olduğunu, Soylu’nun da dernek bünyesinde yürüttüğü faaliyetlerle örgüt hiyerarşisine dahil olduğunu öne süren savcı, sanığın “örgüt üyeliği” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Savcılık mütalaasına itiraz eden Av. Muhittin Muğuç, müvekkilinin üye olduğu derneğin PKK adına faaliyet yürüttüğüne ilişkin dosyada herhangi somut bir delil mevcut olmadığını söyledi.

MEBYA-DER’in örgüt mensubu olan çocuklarını kaybeden ailelerce kurulup, yine bu ailelerin başvurduğu bir dernek olduğunu söyleyen Muğuç, “Derneğin kurulma amacı özellikle Türkiye’de insanların ölülerine ve mezarlarına yönelik yapılan saldırılardır. Müvekkilim dernek içerisinde faaliyet yürütürken örgüt adına hareket etmemiştir. Katıldığı basın açıklamaları ise ifade özgürlüğü kapsamındadır” diyerek, beraat talebinde bulundu.

Heyetin yargılamanın tamamlanacağını söyleyerek yeniden söz verdiği Muğuç, müvekkiline dair beraat talebini tekrarladı.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, oy birliği ile sanık Soylu’yu “silahlı örgüt üyeliği”nden 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırdı. Mahkeme, tutuklama emri çıkarmadığı Soylu’ya ilişkin hükme bir hafta içerisinde itiraz edilebileceğine karar verdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu