Manşet

Evvel Temmuz Festival’inden İzlenimler

Antakya: Evvel Temmuz’un geçmişi Milattan Önce 3 binli yıllara kadar dayanmaktadır. Evvel Temmuz’un 5 bin yıllık bir tarihi olduğu söylenmektedir. Evvel Temmuz hasat, bolluk , bereket bayramı anlamını taşımaktadır.

Evvel Temmuz çok uzun bir süredir bayram havasında kutlanıyor. Ancak devlet Türk- sünni milliyet ve mezhebinden olmayanlara karşı yürüttüğü asimilasyon ve imha politikasından 80’lerde Evvel Temmuz’a saldırısıyla birlikte Arap alevileride nasibini aldı ve bu bayram Türk devleti tarafından “yasaklandı”. Arap halkı bu yasaklamaya rağmen bayramlarını ve kültürlerini sahiplenmeye devam etti ve çeşitli yöntemlerle bayramlarını kutlamaya devam etti.

Evvel Temmuz ha başladı ha başlayacak. İptal oldu-olmadı derken, başladı. Antakya’nın çeşitli köylerinde ayın 2’sinde başlayan etkinliklerle 14’üne kadar devam edecek olan Evvel Temmuz Festivalinde bizlerde yerlerimizi aldık ve çalışmalarımızda bulunuyoruz. Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali bu sene 4 belde ve ilçenin merkezinde kutlanıyor. Koyunoğlu ve Yaylıca beldelerinde başlayan festival 8-9 Temmuz tarihlerinde Mağaracık ve Tekebaşı beldelerinde çeşitli etkinliklerle devam etti.

Biz de 10 Temmuz da merkezde festivalin başlayacağı alana Partizan olarak standımızı açtık. Ardından Tekebaşı beldesinde bir gazete dağıtımı gerçekleştirdik. Orada bulunan halkın güler yüzü ve sıcak sohbetleriyle karşılandık. Yaptığımız dağıtım boyunca buradaki halkın ne kadar duyarlı olduğunu gördük. Ettiğimiz sohbetlerde, insanların son yaşanan Reyhanlı’daki patlama, gezi olayları; bir yandan devlete karşı öfkelerini arttırmış diğer yandan endişelerini açığa çıkarmış. Mesela sohbet ettiğimiz bir aile festivalde olası bir olay çıkması durumunu düşünüp katılamayacaklarını anlattılar. Öte taraftan da çok öfkelenmişlerdi devlete karşı. Bir tane teyzemiz bizlere ‘Benim çocuklarım gurbette ben onları düşünmüyorum sizleri düşünüyorum. Sizlere hep dua ediyorum. Onlara beddua ediyorum. Onlar hak ettikleri cezayı alacaklar. Sizler vereceksiniz.’ sözlerini söyledi.

Devam eden dağıtımımız da gittiğimiz bazı evlerde insanlarla sohbet etme imkanı bulmak, bizlere ikramlarda bulunup oturmamızı istemeleri çok güzeldi. Tekebaşı halkı o gün vefat eden Ali İsmail Korkmaz için bir pankart hazırlayıp sokakta açmışlardı. “Cenaze Varken Eğlence Olmaz Ali İsmail Ölümsüzdür” yazılı pankart da buradaki halkın duyarlılığını gösteren bir tabloydu. Ve bunların ardından dağıtımımızı bitirdik.

Buradan Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin evine başsağlığına gittik. Cenazeyi bekleyen halk Ekinci girişinde toplanmaya başladı.

Ekinci’de yapılan eyleme Armutlu’da toplanan halk yürüyüş yapma kararı aldı. Her zaman olduğu gibi devlet yürüyüşe karşı çıktı ve halk karardan dönmedi. Saldıran polise karşı halk da çatışmaya başladı. Partizancıların da bulunduğu çatışma gece 02.00’a kadar sürdü.

11 TEMMUZ

11 Temmuz tarihinde ilçe merkezine taşınan festival ülke ve özel olarak halkının yaşadığı güncel gelişmeleri konu alan panel, söyleşi vb. gibi bir dizi etkinlik

gerçekleştirilecekti. Standımızın başında yer alıp kitap satışlarımızı yaptık, insanlarla sohbetler ettik. Saat 16.00’da “Türkiye’de Aleviler sorunlar ve talepler” başlıklı bir panel yapıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ve Alevi antakya 11 temmuzDeğerleri Araştırma Derneği Başkanı Zülfikar Çiftçi konuşma gerçekleştirdi.

İnançsal olarak tek olunduğu, ancak etnik olarak çok yönlü olunduğuna vurgu yapıldı. Irksal ayrımlara girmenin yanlış olacağı belirtildi.

Ayrıca kültürel kimliklerin talan edildiğinden bahsederek sınıfsal, cinsel, mezhepsel kimliklere sahip çıkma vurgusu da yapıldı. Konuşmalarda Alevilerin taleplerine dikkat çekerek hükümet karşıtlığından öte devlet karşıtlığına vurgu yapıldı ve devletin katliamcı kimliği hatırlatıldı.

Bu panelden sonra saat 18.00’de gazeteci Fehim Taştekin’in katıldığı “Sıfır sorundan sıfır komşuya Türkiye dış politikası” başlığıyla bir panel daha gerçekleştirildi. Akşam saatlerinde ise yerel grupların skeç ve gösterimlerinin ardından Cevdet Bağca bir konser gerçekleştirdi.

Akşam saatlerinde Halkların Demokratik Kongresi’nin çağrısıyla Armutlu’da toplanan halk yasaklanan köprüye yürümek istedi.

Karşısında kolluk güçlerinin müdahelesi, onbinlerin üzerine panzerlerle gitmesi kanla beslendiklerinin bir göstergesidir. Armutlu’da birkez daha halk öfkesiyle sokakları zaptetmişti.

12 TEMMUZ

Samandağ Deniz mahallesinde gazete dağıtımı örgütledik. İki koldan yaptığımız dağıtımda insanlarla sohbetler ettik. Gazetemizi sürekli takip etmek isteyen, bizi bekleyen insanlarla tanıştık.

Saat 14.00’de “Yeni Siyasal Süreç ve AKP” konulu bir panel gerçekleştirildi.Panel’de Gezi eylemleri tartışmaları yoğun yer aldı, 17.00’de gerçekleşen “Ulusal İstihdam Stratejisi, Esnek Çalışma, Kıdem Tazminatı, Bölgesel Asgari Ücret” konulu panelin bitiminden sonra yerel gruplar ve Kardeş Türkülerin konseri ile o gün ki etkinlikler sona erdi.

Korkmaz’ın Kardeşi: “benim kardeşim öldü ama binlerce kardeşim oldu.”

Korkmaz’ın kardeşi konuşmasında Ali İsmail Korkmaz’ın yaralanmasının ardından, Eskişehir’de devlet hastanesine gittiğini ancak hastanenin yaralanmayı “adli vaka” olarak tanımladıktan sonra emniyete birkaç defa gönderdiğini aksi takdirde tedavisine geçilemeyeceğini söyleyerek günlerce Korkmaz’ın tedavisini yapmadıklarını teşhir ederek “benim kardeşim öldü ama binlerce kardeşim oldu.” dedi. Daha sonrada hem Gezi parkı direnişi şehitlerinden Ali İsmail Korkmaz ve Abdullah Cömert’in cenazelerinin tüm Antakya halkı tarafından sahiplenildiği için teşekkür etti.

Evvel Temmuz festivalinin her yıl düzenlendiği alanın adı ise Ali İsmail Korkmaz Konser Alanı olarak isimlendirildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu