Dünya

Viyana’da Kaypakkaya sempozyumu

Viyana: İbrahim Kaypakkaya tam 40 yıl önce Diyarbakır zindanlarında faşist TC. nin eli kanlı, işkencecileri tarafından katledildi. İbrahim’in katledilmesi boşuna değildi. Bir taraftan cellatlara boyun eğmeyerek direnmesi iken, esan olanın ise ‘’en tehlikeli’’ görülen, devletin tüm dinamiklerini yerle bir edecek, yoksul Türkiye halkların kurtuluşunu sağlayacak düşünceleriydi.

İbrahim Kaypakkaya; proletaryanın bilimsel öğretisini kavramış, TKP/ML nin kurucu ve kuramcısıydı. Aylarca süren işkenceli sorguda ser verip sır vermeyen bir geleneğin adıdır. O güne kadar coğrafyamızda söylenmeyenleri söyleyen, yıkılamayan tabuları yıkan, ilerici, devrimci çevrelerin gözlerindeki pusu silen, Türkiye devriminin yolunu tıkayan, engelleyen duvarların yıkıcısıydı. Kısacası tüm ezberleri bozan, büyük önder bir komünistdi.

‘’Türkiye devrimi açısından İbrahim Kaypakkaya’nın önemi ve değeri’’ kampanyası çerçevesinde gerçekleştirilen sempozyuma Partizan Temsilcisi, araştırmacı ve yazar Volkan Yaraşır ve yine araştırmacı ve yazar Turabi Saltık katıldılar.

Parti ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan etkinlik, kısa açılış konuşmasıyla devam etti. Açılış konuşması ‘’ İbrahim Kaypakkaya yoldaşı gönüllerden, beyinlerden silip atmaya, ardılıların cesaret ve dirayetle yolunda yürümelerini egelemeye, hiç bir gücün kuvveti yetmedi yetmeyecek’’ sözleriyle sonlandırıldı.

İlk sözü alanTurabi Saltık; tarihi gelişmeleri ele alırken, Osmanlıdan 70’lere kadar geçen dönemi kısa vurgularla değerlendirdi. 68’ kuşağına vurgu yaparken, İbrahim’in ortaya koyduğu siyasi ve ideolojik hattın anlam ve önem her geçen gün daha da değer kazandığının altını çizdi.

Daha sonra söz alan Volkan Yaraşır; 60’ ların son, 70’lerin ilk çeyreği yıllarını takiben gerek dünyadaki gelişmeleri gerekse Türkiyedeki gelişmeleri değerlendirerek, İbrahimi İbrahim yapan somut şartların özetini sundu. ‘’Bana böyle bir teklif geldikten sonra hemen araştırmalara başladım. Gördüm ki İbrahim bir derya, bir arkeloji gibi. Kazdıkça bir uygarlık, kazdıkça bir başka uygarlık çıkıyor ve araştırdıkça da bana bir o kadar da heycan verdi. İbrahimin ortaya koyduğu siyasi, ideolojik, örgütsel hatt bir kompakt, bir sistematik, bir derinlik içermektedir. Bu güne kadar anlaşılmayan yan bu olsa gerek. Ki özellikle devletin binasını inşa ettiği iki sütunu parçalaması önemden de öte. Kemalizm ve Ulusalsorun’’ diyerek sözlerine devam etti.

Son sözü ise Partizan temsilcisi aldı. İbrahimin düşüncelerine kısa vurgu yaptıktan sonra, özellikle sonsüreci değerlendirerek; ‘’ 72’lerde İbrahim Yoldaşın ortaya koyduğu düşüncelerin, gerçekliklerini parça parça yaşadık ve yaşıyoruz. Özellikle bu gün güncel yaşananlar bunun en açık ıspatıdır.’’ diyerek konuşmasını çeşitli örnek ve somut gerçekliklerle devam ettirdi.

İkinci bölümde katılımcılara soru ve konuşma hakkı verilerek sempozyum daha da zenginleşti. Onbeşin üzerinde katılımcı görüş belirtip, soru yöneltti.Daha sonra gelen sorulara cevaben ve konuşmalara yönelik , sırasıyla Partizan Temsilcisi, Turabi Saltık ve Volkan Yaraşır son konuşmalarını yaptılar. Moderatörün kapanış konuşması ve mücadelemizde başarı dilekleriyle sempozyum sonlandırıldı.

[widgetkit id=40]

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu