EkolojiGüncel

Okyanuslarda oksijen tükeniyor

Toronto Üniversitesi ve California Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, okyanuslarda karbondioksitin artmasından dolayı denizlerde oksijen tükeniyor.

H. Merkezi: Toronto Üniversitesi ve California Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, okyanustaki karbondioksitin 50 milyon yıldan fazla bir sürede nasıl bir artış gösterdiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, küresel karbon emisyonlarının artmaya devam etmesinin okyanuslarımızdaki birçok balık türünün geleceğini riske atabileceğini ileri sürüyor.

Denizlerde oksijen tükeniyor

Karbondioksitteki artışın ısınmaya yol açtığı yaygın olarak kabul edilmektedir ki bu da okyanuslarda daha az oksijen ile sonuçlanmaktadır. Daha az oksijen, sülfat yiyen bakterilerin gelişmesine izin verir. Bu da hidrojen sülfür (küçük konsantrasyonlarda öldürücü olan geniş spektrumlu bir toksin) üretir. Profesör Uli Wortmann, “Bu, okyanusun derinliklerinde yaşayan balık türlerini etkiliyor” dedi. Wortmann, bugün karbondioksit salınımının okyanusları zehirli bir demete dönüştürecek kadar büyük olabileceğini söyledi. Araştırmacılar, artan karbondioksit seviyelerinin etkisinin ne kadar süre alacağını söyleyemese de geçişin hızlı olacağını belirtiyorlar. Fosil yakıtlar nedeniyle daha da kötü bir hal almaya başlayan küresel ısınma, okyanusta yaşayan değerli ve nadir bulunan balıkları da ciddi şekilde etkiliyor. Karbondioksit salınımları bu şekilde devam ederse, okyanusta yaşayan canlıların sonu gelmek üzere.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu