Güncel

Tutuklu gazetecilere özgürlük (Videolu haber)

 

İstanbul: 36’sı tutuklu 44 gazetecinin yargılandığı dava bugün çağlayan adliyesinde başladı. Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat Gazetesi ve ANF çalışanlarının olduğu dava öncesi birçok aydın, yazar, gazeteci, milletvekili ve devrimci kurumlar adliye önünde toplandı.

“Rehineleri bırakın müzakereye başlayın” yazılı pankartın açıldığı adliye önünde Gündem Gazetesi yayın yönetmeni Eren Keskin bir konuşma yaptı. Özgür Gündem gazetesinin geçmişten bugüne bürolarının bombalandığını çalışanlarının öldürüldüğünü” vurgulayan Keskin “bugün bize ölüm ile tutsak arasında seçenek sunuluyor” dedi.

Daha sonra konuşma yapan BM Hukuk Uzmanı, Eski Parlamenter ve Gazeteci Norman Peache “2011 yılından bu yana 100 gazetecinin tutuklanması skandaldır bu durum tüm gazetecileri tehdit ediyor” derken konuşma yapan  milletvekilleri ise davanın utanç verici olduğunu belirterek tutsak gazetecilere özgürlük istedi.

Duruşma başlamadan ara verildi

Adliye önünde yapılan konuşmaların ardından sloganlarla duruşma salonuna giren tutsak aileleri, davayı izlemek isteyen milletvekilleri ve avukatlar iki kontrol noktasından geçtikten sonra duruşma salonuna geldi. Duruşma salonunun küçük olmasından dolayı davayı izlemek isteyen birçok kişi duruşmaya alınmazken her tutsak ailesinden sadece bir kişinin alındı. Tutsak gazeteciler salona girişleri sırasında slogan atarken, mahkeme heyeti avukatların izleyici bölümüne geçmesini istedi. Avukatların bu duruma tepki göstermesi üzerine duruşmaya başlamadan ara verildi.

Ez livir im

Sabah yaşanan krizin ardından duruşma saat 13.00 da yeniden başladı. Kimlik tespitinin yapıldı sırada ismi okunan tutsaklar “ez livir im” dedi. Gazetecilerin yanıtlarına önce anlamıyorum diyen mahkeme başkanı daha sonra “hazır oldukları tespit edildi” diyince salonda gülüşmeler yaşandı.

Anadilde konuşmak nefes almak gibidir

Kimlik tespitinin ardından söz alan Avukat Baran Doğan, “davanın hukuksal değil, siyasi bir dava olduğunu” belirterek  “Burada yargılanan Kürtler ve Kürt basınıdır” dedi. Avukat Sinan Zincir ise Kürtçe savunma yapacağını açıklarken Ertunç Bozkurt da Kürtçe savunma yapacaklarını bildirdi.

Mahkeme Başkanı, Kürtçe diliyle savunma yapılamayacağını söylerken, Özgür Gündem Gazetesi yazarı Yüksel Genç Sadece bir bildirimde bulunmak için Türkçe konuşacağını söyleyerek, “Dilin inkârı varsa kimlik inkârı da vardır. Dolayısıyla bir halkı inkâr etme durumu vardır. Anadilde konuşmak nefes almak gibidir. Nefes alamıyorsanız zaten yaşamıyorsunuzdur” dedi.

Genç, “Kürt sorunu odaklı yayın yapan, kamuoyunun haber alma hakkına riayet eden biz gazetecilerin yargılanması 12 Eylül’e denk gelmesi tarihin bir cilvesi olsa gerek. Tarihsel bir tekerrür yapar gibiyiz. Mahkemenize, 12 Eylül utancını yaşamaması için daha büyük görev düşüyor. O yüzden en doğal hak olan anadilde savunmayı kabul edin ve bize tercüman getirin” çağrısında bulundu.

Duruşma Perşembe gününe kadar devam edecek

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu