Manşet

Temmuz’da 110 işçi yaşamını yitirdi

H. Merkezi: İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İİSİGM), Temmuz ayı işçi ölümleri raporunu açıkladı.

Temmuz ayında Türkiye geneli 110 işçinin yaşanan iş “kazalarında” yaşamını yitirdiğinin belirtildiği raporda, işçi ölümlerinin önlenebilir olması yüzünden yaşananların “iş kazası değil iş cinayeti” olduğu belirtilerek, mevsimlik tarım sektöründe ölümlerin arttığına dikkat çekildi.

Rapora göre, iş cinayetlerinde gerçekleşen işçi ölümlerinin illere göre sıralanışı şu şekilde:

Ağrı’da 14;

Antalya’da 8;

Kırıkkale’de 6;

Ankara ve İzmir’de 5’şer;

Batman, Konya ve Manisa’da 4’er;

Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Malatya’da 3’er;

Aydın, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Muğla, Sakarya, Urfa, Uşak ve Zonguldak’ta 2’şer;

Afyon, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bitlis, Denizli, Giresun, Hatay, Karabük, Karaman, Kars, Kayseri, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Muş, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Van ve Yozgat’ta 1’er ölüm yaşandı.

 

Tarım işçileri barınma ve beslenme sorunu yaşıyor

Mevsimlik tarım işçilerinin çoğunluğunun Kürt ailelerden oluştuğuna dikkat çekilen raporda, Mayıs ve Ekim aylarında tarım işçilerinin Urfa ve Adana’da pamuk, Akdeniz’de ve Ege’de yaş sebze, meyve, üzüm, zeytin ve tütün toplarken, Marmara’da ise sebze, meyve ve fındık, Karadeniz’de fındık, çay ve tütün, İç Anadolu’da da sebze toplayıcılığını yaptıkları belirtildi.

Raporda, ayrıca tarım işçilerin yaşadıkları sıkıntılara da değinilerek, kapalı kasa kamyonetlerde veya traktörlerde yollara çıkarak, tarım ilaçlarından veya yediği yemeklerden zehirlenen, barınma ve beslenme ihtiyacını tam olarak karşılayamadığı için kronik sağlık sorunları yaşayan ve eğitimden yoksun bırakılan çocukların da tarım işçisi olduğu kaydedildi.

Raporda, enerji nakil hatlarının ve baraj komplekslerinin yapımında, taşeron ve sigortasız çalışan işçilerin yaşamlarını yitirdiği belirterek, işçilerin barınma ve beslenme sorunları sonucunda kronik sağlık problemlerini de yaşadığına işaret edildi.

 

İş cinayetleri Ağustos’ta da sürüyor

İİSİGM tarafından Temmuz ayına ilişkin raporun hazırlanmasından bu yana yalnızca 4 gün geçti ve bu 4 günde iş cinayetleri yaşanmaya devam etti.

İşte onlardan ulaşabildiklerimiz:

 

Mermer ocağında kaza: Bir işçi yaşamını yitirdi

1 Ağustos: Antalya’nın Korkuteli İlçesi’ne bağlı Kızılcadağ Köyü’nde bulunan bir mermer ocağında çalışan Ramazan Önal, yere indirilen mermerin kırılarak başına çarpması sonucu hayatını kaybetti. Önal’ın cenazesi, Korkuteli Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Ordu’da kaza: 1 işçi yaşamını yitirdi 12 yaralı

2 Ağustos: Batman’dan Ordu’ya fındık toplamak için gelen mevsimlik işçileri taşıyan minibüs devrildi. Kazada 1 işçi yaşamını yitirirken, 12 işçi ise yaralandı.

Ordu-Giresun karayolu Turnasuyu Köyü mevkiinde meydana gelen trafik kazasında, işçileri taşıyan minibüs kontrolden çıkarak, önce elektrik direğine, ardından çam ağaçlarına çarparak karşı şeride geçti.

Minibüsün devrilmesi üzerine mevsimlik tarım işçilerinden 19 yaşındaki Şilan Ekinci olay yerinde yaşamını yitirdi. 12 işçi de yaralandı.

Mevsimlik işçileri taşıyan kamyonet kaza yaptı: 17 yaralı

4 Ağustos: Ordu’nun Cumhuriyet mahallesinde bir kamyonet ile Amed’den gelen mevsimlik işçileri taşıyan bir minibüsün çarpışması sonucunda 17 kişinin yaralandığı bildirildi.

Tuzla’da patlama: 3 yaralı

4 Ağustos: Saat 16.45 sıralarında Tuzla Organize Sanayi Bölgesi Deri Sanayi 1. Yol 1. Cadde’de bulunan Aka isimli deri işleme fabrikasında meydana geldi.

Fabrikanın girişinde bulunan 5 tonluk su tankı basınç nedeniyle büyük bir gürültü ile patladı. Patlamanın ardından sabitlendiği yerden 2 metre havalanan su tankı daha sonra yere düştü. Patlamada 3 kişi yaralandı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu