GüncelManşet

Suzan Zengin’in anısına kitap çıkarıldı

Özgür Gelecek gazetesi yazarı Suzan Zengin’in anısına Belge Yayınları tarafından bir hafta önce Türkçesi çıkarılan “Takibat, Tehcir ve İmha: Osmanlı İmparatorluğu’nda 1912-1922 yılları arasında Hıristiyanlara Yönelik Yaptırımlar” adındaki kitabın tanıtımı yapıldı.

Kitabın anlattığı öykülerin yanı sıra kendine özgü trajik bir takibat geçmişi bulunmakta.

Kitabın Almancadan Türkçeye çevrilmesini sol muhalif gazeteci Suzan Zengin 2009 yılından beri bulunduğu cezaevindeki tutukluluk süresinde gerçekleştirdi. Suzan Zengin, ağır koşullar altındaki tutukluluk sürecini sahip olduğu kalp rahatsızlığı ile birlikte yaşamak zorunda kaldı. Cezaevi yönetiminin tehdit altındaki sağlığını hiçe sayan uygulamaları rahatsızlığının her geçen gün artmasına yol açtı. Hastalığının oldukça ileri bir safhasında acil ve riskli bir ameliyat için tutukluluğuna son verilen Suzan Zengin ameliyat sırasında komaya girerek 12.10.2011 tarihinde yaşamını yitirdi. Bundan iki hafta sonra da yayıncı Ragıp Zarakolu KCK operasyonu çerçevesinde İstanbul’da tutuklandı ve aylarca cezaevinde kaldı. Yargıç tutuklanmasını başka nedenlerin yanısıra evinde bulunan kitaplara dayandırdı. Kitap tanıtımında Ragıp Zarakolu kitabın öyküsünün yanı sıra, Suzan Zengin ile olan ortak çalışmalarından ve Suzan Zengin’in Belge Yayınları’na yaptığı katkılardan ve onun kişisel mücadelesinden söz etti.

Osmanlı İttihat Terakki rejiminin savaşa girmesindeki asıl amacın, dış güçlerin “rahatsız” edemeyeceği bir savaş ortamında, yalnızca Ermenilerin değil iç düşman olarak telakki edilen tüm Hıristiyan halkların imhası olduğu, bu amacın da sürgün politikası ile gerçekleştirildiği kitapta örneklerle anlatılıyor. Ermeniler dışında kıyıma uğramış Pontus, Süryani ve Arami halklarının tehcir ve imha politikalarına nasıl maruz kaldığını ayrıntılı bir tarih çalışması çerçevesinde veren bu kitap, soykırım kurbanı tüm Anadolu Hıristiyan halklarının acılarını gündeme getiriyor.

Suzan Zengin anısına çıkarılan kitabın tanıtımı Rosa Luxemburg Vakfı’nın desteğiyle, Soykırım Tanıma Çalışma Grubu ve Berlin Hrant Dink Forumu tarafından gerçekleştirildi.

Belge Yayınları

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu