Manşet

Sağlık emekçileri şiddete karşı grevde

İstanbul: Sağlık emekçileri, hastanelerde ki sağlık emekçilerine yönelik şiddeti protesto ederek bugün (17 Nisan) greve çıktı. “Bu şiddet sona ersin. Sağlıkta şiddete karşı g(ö)revdeyiz” şiarıyla greve çıkan sağlık emekçileri, İstanbul’da Çapa Tıp Fakültesi önünde toplanarak İstanbul Sağlık Müdürlüğü önüne yürüdü. Eyleme binlerce sağlık emekçisi katıldı.

Antep’te bir hasta yakınının saldırısı sonucu yaşamını yitiren Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün birinci yılında yapılan grevde binler, “Sağlık’ta şiddete son” dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık-İş’inde aralarında bulunduğu birçok dernek ve sendikanın katılımıyla düzenlenen eylemde sık sık, “Sağlıkta taşeron ölüm demektir”, “Sağlıkta şiddet sona ersin”, “Sağlık haktır satılamaz”, “Sağlıkta ticaret ölüm getirdi” sloganları atıldı.

Grevde Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde konuşma tapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Özdemir Aktan, hastanelerde artan şiddete dikkat çekerek, 17 Nisan’ın dünya sağlıkta şiddeti karşı mücadele günü olması için girişimlerinin olduğunu belirtti. Aktan’ın ardından konuşan Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin artık ölümlerle sonuçlanan boyutlara ulaştığını belirterek; “Hastanelerde ki şiddet artık haber konusu dahi olmuyor” dedi. SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel’de konuşmasında artık her gün bir şiddet olayı ile karşı karşıya kalındığını belirtti. Adıgüzel; “Bu şiddetin sorumlusu hükümet ve Sağlık Bakanlığıdır” dedi. Konuşmaların ardından sloganlarla yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca sağlıkta taşeron çalıştırmanın, ticarileştirmenin, özelleştirmenin ölüm demek olduğu vurgulandı. İstanbul Üniversitesi önüne gelindiğinde, öğrencilere yapılan faşist saldırılar da protesto edildi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde gelindiğinde ise Dr. Ersin Arslan’ın öldürüldüğü saat 12,45’te saygı duruşuna duruldu. Saygı duruşunun ardından basın açıklamasını İstanbul Tabip Oda Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu okudu. Çerkezoğlu, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin artarak devam ettiğini ve bu şiddetin yalnız hasta yakınları tarafından uygulanmadığını söyledi. Çerkezoğlu şiddetin çeşitlerini; “Hasta ve hasta yakınlarının şiddeti, Bakanlığın, hükümetin ve idarecilerin dil ve üslubu, uygulana sağlık politikalarının etkisi, mobbing, atanmışların ve seçilmişlerin uyguladığı şiddet, ifade ve örgütlenme özgürlüğü karşısında sürgün, soruşturma ve gözaltı ve tutuklamalar ya da siyasal şiddet, istihdam modelleri, iş yoğunluğu” şeklinde özetledi. Çerkezoğlu konuşmasının devamında; “mücadelemiz şiddeti doğuran ve besliyen bu sisteme karşı, ‘Sağlıkta Dönüşüm Yasasına’ karşı onun için bugün grevdeyiz” dedi. Çerkezoğlu son olarak, mücadeley, büyüteceklerini belirterek, “böyle sağlık sistemi olmaz, bu şiddet sona ersin” dedi.

Eylem alkışlar ve sloganlarla sona erdi.

[widgetkit id=22]

 

{youtube}http://www.youtube.com/watch?v=aChYiOZeT7A&feature=youtu.be{/youtube}

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu