Emek

Mart ayında en az 113 işçi iş cinayetinden hayatını kaybetti

İSİG Meclisi'nin hazırladığı rapora göre, Mart ayında en az 113 işçi hayatını kaybederken, 14 işçi koronavirüsten hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Mart ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Mart ayında yaşanan iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı en az 113.

Rapora göre 113 işçiden 14’ü Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi.

ISİG, virüs nedeniyle ölenlerin de iş cinayeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

“Başta sağlık emekçileri olmak üzere, evden çalışanlar dahil faal işçilerin SARS-Cov-2 virüsü ile bulaşma sonucunda maruz kalacakları Covid-19 Hastalığını, iş kazaları sonucu gelişen ölümcül seyirli mesleki bulaşıcı hastalık, ölümleri de iş cinayeti olarak değerlendiriyoruz. Bu süreçte emek örgütlerimizin ve tüm işçilerin bu talebi savunması önemlidir.”

Raporda, salgın nedeniyle alınan evde kalma, kişisel hijyen ve korunma mesafesi, beslenmeye dikkat etme gibi önlemlerin toplu taşımayla ya da servislerle işlerine gitmek zorunda olan işçiler için mümkün olmadığı vurgulandı.

En çok iş cinayeti 20 işçi ile İstanbul’da yaşandı. İstanbul’u sırasıyla İzmir, Kocaeli ve Adana takip etti.

Mart ayı iş cinayetleri raporunda öne çıkanlar şöyle:

  • 113 emekçinin 100’ü ücretli (işçi ve memur), 13’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi, balıkçı ve esnaf) oluştu.
  • Ölen işçilerin 11’i kadın işçi, 102’si erkek. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, büro, metal, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
  • İki çocuk işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve metal işkollarında gerçekleşti.
  • 51 yaş ve üstünde ise 18 kişi çalışırken öldü. Çiftçi, balıkçı ve esnaflar ile gıda, büro, inşaat, enerji taşımacılık, konaklama, güvenlik ve genel işler işçileri.
  • Mart ayında altı mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. İkisi Suriyeli, biri Afganistanlı, biri Gürcistanlı, biri Özbekistanlı ve biri Rusyalı.
  • Ölen işçilerin biri sendikalı.
  • Ölümler en çok tarım, taşımacılık, inşaat, metal, enerji, ticaret/büro, metal, sağlık, belediye/genel işler, konaklama ve gıda işkollarında gerçekleşti.
  • En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, covid-19, yüksekten düşme, kalp krizi, zehirlenme/boğulma, şiddet elektrik çarpması ve intihar.

Mart’ta iş cinayetlerinde yaşamını yitirenler

Hasan Hasan, Abdullah Korkmaz, Muhammed Bulut, Savaş Korkmaz, Mehmet Güler, Ali Rıza Özenç, Mehmet Taşçılar, Hüseyin Ayna, Emin Sever, S.S.A., Ünzile Güzel, Mehmet Keleş, Dursun Özduman, Havva Yalçınkaya, Ahmet Abanuz, Mehmet Ali Y., Mahmut Çetin, Mehmet Emin İzol, Arafat Tekin, Leyla Şen, Meryem Kocu, Abdullah Yıldız, Saddam Tozgül, İbrahim Ağman, Gökhan Altınışık, Rahmi Mamak, Eren Kural, Nedim Yeğen, Abdullah Alaa, Emre Bozkurt, Mehmet Beşir Öncel, Kerem Sönmez, Özgür Yıldırım, Ramazan Turan, Coşkun Küçük, Yeşim Civil, Mustafa Türk, Özgür Kavastan, Muhammet T., Seyfali B., Batırcan İbrahimov, Hanife Bıyıklı, Sedat Kaya, Özlem Mutlu, Temel Demircan, Hasan İlaslan, Kamil Yastı, Osman Çağlar, Celal Dizi, Ahmet Kaplan, Orhan Candemir, Abdulsetar T., Doğan Uysal, Hayri Karbuz, Fikret Elmas, Ökkeş Çiftçi, Haki Uzgul, Eyüp Arslan, Emrah Tuncay, Adem Cula, Tamer Avunduk, Mehmet Yılmaz, Ramazan Topkan, Recep Gündoğdu, Bedriye Özkaya, İbrahim Bölge, Musa Çiçek, İsmet Yaşar, Mehmet Konur, Doğan Taşkıran, Ümit Süren, Gürbüz Yalçın, İhsan Ölmez, Aziz Baltacı, Salih Özen, Kenan Kurban, Bülent Yalçınkaya, Sıarheı S., Erhan Sevindik, Ramazan Kozan, Özgür Önal, Erdal Göktürk, . Özdemir, Nihat ., Yasin Düzdaban, Davit Tsulukidze, Ayla Balaç, Dilek Tahtalı, Ekrem Özdemir, Sadık Akşit, İhsan Giray, Meryem Şişli, Hasan Köysüren, M.K., Nadir Boztepe, Deniz Dal, Engin Sili, Abdurrahman Şen, Burhan İnan, Özkan Öztürk, Aslan Barak, İlkay Salın, Fatih Borhan, Mustafa Baygül, Recep Tekin, Mammut Gürbüz, Rüstem Çabuk, Gültekin Gündüz, Nuri Dereli ve ismini öğrenilemeyen dört işçi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu