Emek

H&M işçileri greve çıkıyor

H&M işçileri, H&M patronlarının sefalet zammı dayatmasına karşı 4 Ekim’de greve çıkıyor

Türk- İş’e bağlı Koop-İş Sendikası’yla İsveçli giyim markası H&M arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine sendika grev kararı aldı. H&M işçileri 4 Ekim’de greve çıkacak.

Koop-İş Sendikası’nın perakende giyim mağazalarındaki ilk sendikal örgütlenmeyi gerçekleştirdiği H&M’le yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde beş toplantı yapıldı, 36 madde üzerinde uzlaşmaya varıldı. Ancak, sözleşmenin ücretler başta olmak üzere diğer önemli maddeleri ile ilgili uzlaşma sağlanamadı. Resmi arabulucu sürecinden de sonuç alınamaması üzerine grev aşamasına gelindi.

Bianet’e bilgi veren Koop-İş Sendikası Basın Temsilcisi Umut Yıldırım, H&M’in Türkiye’de 2 bin 620 çalışanın sözleşme kapsamında olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yüzde 20 zam teklifimize karşılık yüzde 2 önerdiler”

“H&M’de bir seneyi aşkın bir süre örgütlenme faaliyeti yürüttük. Birkaç ay önce ise örgütlenme çalışmalarını tamamlayarak Bakanlıktan yetki belgemizi aldık. Bir süredir de H&M yetkilileri ile toplu sözleşme görüşmelerimiz devam ediyor.

“Çeşitli tarihlerde beş ayrı toplantı yaptık, sözleşme kapsamında 36 madde üzerinde uzlaşma sağladık fakat hayati öneme sahip maddeler üzerinde anlaşma sağlayamadık.

“H&M mağazalarında çalışan işçilerin yaklaşık 2100’ü yani yaklaşık yüzde 70’i asgari ücretle çalışıyor. Bu arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu ise yarı zamanlı (part time) çalışıyor.

“Uzlaşamadığımız maddeler, genellikle eşitlik ilkesini ihlal eden maddeler. Biz asgari ücretle çalışan işçiler için yüzde 20, asgari ücretin üzerinde çalışan işçiler için ise yüzde 17 zam istedik. Bizim bu teklifimize karşılık işverenin ilk yıl için teklifi sadece teklifi yüzde 2 oldu.

Yemek ücretleri

“Böyle bir krizde bu oran kabul edilebilir değil. Diğer anlaşamadığımız noktaların başında ise yemek ücretleri geliyor. H&M’in merkez mağazaları ile diğer mağazaları arasında yemek ücretlerinde eşitsizlik var. Merkez mağazalarda yemek ücreti 27 lira iken diğer mağazalarda 20 lira. Biz bu eşitsizliğin ortadan kaldırılmasını istedik ama H&M bunu kabul etmedi.

“Tatil günleri de eşit değil”

“Bir diğer eşitsizlik konusu ise işçiler arasındaki tatil günlerinin eşitsizliği. Bazı işçiler haftada iki gün tatil yaparken bazıları bir gün tatil yapıyor. Biz bu eşitsizliğin giderilmesini ve tüm çalışanlara haftada iki gün tatil verilmesini istedik. Ama bu noktada da işverenle anlaşma sağlayamadık.

Yarı zamanlı çalışanlar

“Yarı zamanlı çalışanlar da başka bir konu. Yasalar yarı zamanlı çalışanların en fazla 30 saat mesai yapmasına izin veriyor. Ama burada H&M yönetimi keyfi bir tavırla herkesi farklı oranda çalıştırıyor.

“Kimini 10 saat, kimini 30 saat kimini ise 17 saat. Ayrıca kim ne zaman, ne kadar çalışacak bu konuda da bir belirsizlik var. Çalışanlar o hafta ya da ayda ne kadar çalışacaklarını bilmiyorlar. Kimin ne kadar çalışacağını bilmeye hakkı var. Biz herkesin çalışma saatleri belli olsun dedik ama bu teklifimiz de kabul edilmedi.

“Firma ayrıca günlük 4 saat 15 dakikanın altında çalışanlara yemek ücreti de vermiyor. Firma işçiyi işe çağırmış ama 4 saat çalıştırıp göndermiş. O zaman yemek parası vermem diyor. Bu haksızlık.

“4 Ekim’de greve çıkacağız”

“Hal böyle olunca yasal sürenin sonunda grev kararı aldık. 4 Ekim’de tüm mağazalarda greve çıkacağız. 20 ve 21 Eylül’de ise iş yerlerine grev kararını asacağız. Temennimiz bir an önce aradaki anlaşmazlıkların giderilmesi ve istediğimiz hakların çalışanlara sağlanması.

“Biz işverenden yasaya aykırı uygulamaları düzeltilmesini istiyoruz. Eşitlik ilkesine göre anlaşma yapılmasını istiyoruz.” (Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu