Dünya

Hindistan’da anti-faşist buluşma “Mücadeleyi gündelik yaşam ile buluşturalım”

Punjab'da Varavara Rao ile Arundhati Roy'un konuşmacı olarak katıldığı bir anti-faşist buluşma örgütlendi. Çeşitli kurumlardan 300 kişinin katıldığı buluşmada faşizme karşı mücadelenin nasıl gündelik yaşamla buluşturulabileceği tartışıldı

ÇEVİRİ | Hindistan’ın Barnala bölgesinde bulunan Punjab kasabası dün kitlesel bir kongreye ev sahipliği yaptı. Hindistanlı devrimci ve demokratik kurumların, demokrasi cephesinin organize ettiği faşizme karşı kongrenin iki ana konuşmacısı Hindistan devletinin Yeşil av operasyonlarına dönük uluslararası tepkileri organize etmeleri ve Hindistan’da ezilen kitlelerin sesi olmaları ile tanınan Maoist gazeteci ve şair Varavara Rao ile araştırmacı yazar Arundhati Roy idi.

Faşizme karşı devrimci bir direniş inşa etmek amacıyla toplanan bu kongreye çeşitli kurum temsilcilerinden 300 civarında katılım gerçekleşti. Oldukça nitelikli tartışmaların gerçekleştiği kongrede Gadricholi ve Tuticon katliamları kınandı, demokrasi mücadelesinin terörize edilmeye çalışıldığı ve Maoistlere dönük komplolar, katliamlar organize edildiği vurgulandı.

“15 binden fazla yoldaşımız parmaklıklar arkasında direniyor”

İlk olarak konuşan Varavara Rao, Hindistan devletinin yakın zamanda gerçekleştirdiği Gadricholi ve Tuticon katliamlarına değinerek sözlerine başladı ve özellikle Telengana ve Dandkaranya bölgelerinde yaşanan devlet baskısını aktardı. 15 binden fazla yoldaşının adaletsiz bir şekilde, doğru bir yargılanma olmaksızın demir parmaklıklar ardında direndiğini belirten Rao, 160. Madde başta olmak üzere yasaların polisin faşist uygulamalarını kolaylaştırmak için kullanıldığına dikkat çekti.

1997’de dönemin hükümetinin faşizmi nasıl dolu dizgin serbest bıraktığına değinen Rao, Tuticon’da bir köylünün acımasızca devlet güçleri tarafından katledilmesi ve bunun da devlet liderleri tarafından manipüle edilmesinin 1997’yi hatırlattığını söyledi. Faşizme karşı Maoistlerin Adivasis direnişini örnek gösteren Rao, bu direniş sonucu dev şirketlerin bölgeye girerek burayı talan etmesine engel olunduğunu anlattı ve bu direnişin egemenler açısından nasıl “diken” haline geldiğine vurgu yaptı. Bu süreçte devletin vaat ettiği toprak reformlarının hiçbirini uygulamadığını ve Adivasis direnişinin bastırma ihtimali olduğuna dikkat çekti.

Roy “Mikro faşizme karşı direnmeye!”

Rao’nun ardından konuşan Arundhati Roy, robotların hayatın her alanına nasıl sızdığını ve bu şekilde milyonlarca kişinin iş ihtimallerini öldürdüğünü anlattı. İnsanları, bu şekilde fabrikalardan tüm işgücünü robotlara yükleyebileceğini düşündüğü mikro faşizme direnmeye çağırdı. Aynı zamanda, Keşmir’deki faşist cinayeti ve bu bölgelerde faşizmin sürdüğünü anlattı.

Kongrede “nasıl bir anti-faşist örgütlenme” tartışması

Kongrede en dikkat çekici olan şey, kitlenin temel olarak sınıf mücadelelerindeki zorlu zemin çalışmalarını açığa çıkaran ve yüklenen köylülerin ortaya koyduğu sabır ve yoğunluktu. Devam eden etkinlikte geniş halk kesimlerinin eğitilmesi, faşizme karşı mücadelenin gündelik hayat ile ilişkilendirme yolları konuşulacak. Faşizme karşı devrim ve demokrasi mücadelesinin güçlendirilmesi amacıyla kurulacak anti-faşist bir örgütlenmenin nasıl olması gerektiği üzerine tartışmalar yapılacak.

Haber kaynağı için tıklayınız

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu