Güncel

Doç. Dr. Tuna Altınel hakim karşısında

81 gündür hapishanede bulunan Barış Akademisyeni Doç. Dr. Tuna Altınel'in ilk duruşması öncesi adliye önünde yapılan bir eylemle Altınel'e özgürlük istendi.

Özyönetim direnişleri döneminde “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atan akademisyenlerden Lyon-1 Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tuna Altınel, Fransa’da gerçekleşmiş bir konferansa katılımı gerekçe gösterilerek ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla 11 Mayıs’ta tutuklanmıştı.

81 gündür Kepsut L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Altınel’in “örgüt üyeliği”nden yargılandığı davanın ilk duruşması öncesi Balıkesir Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Altınele destek vermek amacıyla bir çok ilden yola çıkan akademisyenler erken saatlerde Balıkesir’e ulaştı.

Ancak polis güvenlik gerekçesiyle adliye bahçesine giremeyeceklerini söyledi. Avukatların alanın kamuya açık olduğu itirazı üzerine ‘bahçede güvenlik için arama yapılacağı’ gerekçesiyle girişe izin verilmedi.

Barış Akademisyenleri tarafından yapılan açıklamada barış istemenin suç olmadığı dile getirildi.

Barış akademisyenleri adına konuşan Lütfiye Bozdağ, “Tuna Altınel, 81 gündür hapis tutuluyor. Tuna Altınel ile dayanışmak için öğrencileri, arkadaşları ve meslektaşları olarak toplandık. Pek çok akademisyen ve hak savunucusu duruşma için Balıkesir Adliyesi önündeyiz.  Tuna Altınel hiçbir delil olmadan 81 gündür tutuklu bulunuyor. Tuna’nın arkadaşları olarak derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.” dedi.

1996’dan beri Lyon’da

Doç. Dr. Altınel, 1996’dan beri Fransa başta olmak üzere yurtdışındaki üniversitelerde birçok başarıya imza atmış bir akademisyen.

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi’nde matematik ve bilgisayar bilimlerinden mezun olduktan sonra, doktora derecesini Rutgers Üniversitesi’nden ( New Jersey, ABD ) Gregory Cherlin başkanlığında aldı.

Alexandre Borovik ve Gregory Cherlin ile birlikte, Cherlin-Zilber düşüncesinin önemli bir örneğini kanıtladı.

Alanında yayınlanmış 26 makalesi olan Altınel, Grup teorisi ve matematiksel mantık konusunda uzman.

Altınel’in serbest bırakılması için çağrılar

Altınel’in serbest bırakılması için bugüne kadar gerek Fransa hükümeti gerek görev yaptığı üniversiteden dostları çok sayıda girişimde bulundu.

* Lyon 1 Üniversitesi’nden akademisyenler Tuna Altınel Destek Komitesi’ni oluşturarak Fransa’da eylemler düzenledi. Komite Altınel’in serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı.

* Fransa Ulusal Yüksek Eğitim ve Araştırma Konseyi (CNESER) Fransa’nın Avrupa Birliği, Yükseköğretim ve Dışişleri bakanlarından Türkiye’de akademisyenlerin ifade özgürlüğüne saygı duyulması için yapılması gereken ne varsa yapılmasını talep etti.

* Fransa Yükseköğretim Bakanı Frédérique Vidal ise konuya ilişkin 16 Mayıs’ta yaptığı konuşmada Türkiyeli meslektaşı için derin endişe duyduğunu belirterek Altınel’in bir an önce Fransa’ya dönüp görevinin başına geçmesi gerektiğini söyledi.

* Avrupa Matematik Derneği’nden 14 Mayıs günü açıklama yapılarak insan haklarına yönelik bir ihlal olduğunu söyledi. Altınel’in derhal serbest bırakılmasını ve öğretime ve araştırmaya devam etmek için Fransa’ya dönmesine izin verilmesini talep etti.

* Fransa Dışişleri Bakanlığı da, yazılı bir açıklama yaparak, Altınel’in Türkiye’de tutuklanmasından “kaygı duyduklarını” belirtti.

* Fransa Üniversite Rektörler Birliği (CPU) , Fransa’daki Türkiye Büyükelçiliği ile görüşerek Altınel’in serbest bırakılmasını istedi.

* Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesi Altınel’in durumundan “büyük endişe duyduklarını” ve görüşmelerde bunu gündeme getireceğini söyledi.

AYM İhlal Kararı Vermişti

Anayasa Mahkemesi “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladıkları için “örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan dokuz akademisyenin bireysel başvurusunu 26 Temmuz’da görüşmüştü.

Mahkeme, akademisyenlerin cezalandırılması nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vermişti.(Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu