Dünya

Londra’da Kaypakkaya paneli


Londra: Katledilişinin 40. yılında aydınlar Kaypakkaya’yı anlatıyor paneli Londra’da yapıldı  |İbrahim Kaypakkaya’nın katledilişinin 40. yılında Avrupa çapında örgütlenen panellerinden biride İngiltere’nin başkenti Londra’da yapıldı. 4 Mayıs günü Londra Toplum Merkezinde yapılan panele konuşmacı olarak Araştırmacı Yazar Temel DEMİRER,Araştırmacı Yazar Metin KAYAOĞLU ve Partizan Temsilcisi katıldı.

Açılış konuşması ve saygı duruşunun ardından ilk sözü Temel Demirer aldı, Konuşmasına “Dünyada akılalmaz bir bunalım yaşanıyor , bu kapitalizmin 3. büyük bunalımı. Yine bu dünya tarihinde tanık olduğu en büyük açlığı, adaletsizliği yaşıyor.Kapitalizmin demokratiklestirilmesi ve barış laflarının bolca söylendiğini görüyoruz.Devrimlerin , sınıf savaşımın hayal olduğu ve bunun yerine toplumların uzlaşması ve diyaloğa geçmesi söyleniyor. Hatta demokratik emperyalizm diye bir şey bile duydunuz. Böyle bir zamanda İbrahim Kaypakkaya’yı konuşmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum ” dedi.

Devamında ise “işçi sınıfının olmadığı, eski tarz örgütlenmelerin olmadığını, eski devrim teorilerinin değiştiğini söyleyenlere rağmen silahın ve siyaseti örgütleyen isyancı duruşlar gereklidir. Bugünün Türkiye’sinde kapitalizmi, egemen baskı aygıtını değiştirmekten ve ezilenlerin lehine yeniden biçimlendirmekten sözediliyorsa tek yol devrimdir. Devrim lafını edersenizde İbrahim Kaypakkaya’yı yeniden telaffuz etmek zorundasınız.” dedi.

Daha sonra sözü alan Araştırmacı- Yazar Metin Kayaoğlu ise , ” İbrahim Kaypakkaya siyasal olarak gözünü açtığında, arkasında 50 yıllık revizyonist tarihi görmüştü. 50 yıllık bir resmi Marksist hareket, sol hareket tarihi vardı ve bunlar 50 yıl boyunca devletle dövüşmemişkerdi. Devletten darbe yemişlerdi, uzun yıllar hapis yatmışlardı fakat Kürt dağlarında,Ege dağlarında devlete silah sıkan eşkiyalar kadar olamamışlardı.Bir tek silah sıkamamışlardı devlete bunu biliyoruz. Kaypakkayalar, 71 devrimciliği diye andığımız devrimcilik öncelikle devlete bunu gösterdi.

Bugünden 40 yıl öncesine baktığımızda , birde önceki 50 yıl var, 90 yıl yaklaşık bir yüzyıl. Yüzyıllık tarihte çok önemli, çok ciddi bir nirengi noktası. Yani bir takım solcular var, devrim yapacaklarını iddia ediyorlar, 50 yıl boyunca sadece sözle bunu söylüyorlar fakat sonra bir takım gençler ortaya çıkıyor o solcuların, çok okumuş Marx’ı iyi bilen, gençlerin ne kadar cahil olduğunu sürekli yaşayan solcu kuşaklarınönünde,devlete silah sıkıyorlar, Bu ’71 devrimciliği diye andığımız devrimcilik.Türkiye’nin politik tarihinde ilk çok ciddi kopuş; solculuktan kopuş,devrimcilikten kopuş ve muhalefette kopuştur. Bunu biliyoruz Mahir Çayan,Deniz Gezmiş ve İbrahim Kaypakkaya adına yazıldı bu tarih.” dedi.

Son olarak konuşan Partizan Temsilcisi ise şehitleri anarak başladığı konuşmasında ” 68 Kuşağı 71 devrimci hareketinin çıkışının iki önemli sacayağı vardır, birisi Kültür devriminin etkisi ve uluslarası alandaki yankısı diğeri ise Latin Amerika’daki devrimci mücadelenin dinamikleriydi. Şüphesizki bu mücadelenin birde tarihi süreci vardır.Yani Paris Komününden 17 Ekim devrimine ve Çin Devrimine dayanan bir tarihsel süreç. bu süreçler tarihi ilerleten ve geliştiren süreçlerdir. 68 kuşağı ülkemizde , özelliklede Mustafa Suphi ve yoldaşlarının faşist kemalistlerce katledilmesininnden sonra 50 yıllık suskunluğun yani reformist ve düzeniçi arayışların etkisiyle Türkiye emekçilerinin üzerine bir sessizlik bulutu çökmekteydi.

Bu sessiz bulutunu ortadan kaldıran 68 Kuşağı-71 Devrimci hareketinin çıkışında iki önemli yanın altının çizilmesi gerekir. Birincisi Deniz Gezmiş,Mahir Çayan ve İbrahim Yoldaşın çıkışlarıdır ikincisi ise o günün koşullarında kemalizme,düzen içiliğe ve askeriyeye bel bağlayanlardan bütünlüklü olarak kesin kopuşu İbrahim Yoladaşın dışındaki kesimler sağlayamamışlardır. İbrahim Yoldaşı diğerlerinden ayıran özellik MLM bilimidir. İbrahim yoldaş diyalektik materyaizmi ülke özgüllüğüne uyarlayarak , pratikte sentezleyerek yeniden bir teori yaratma mantığına sahipti İbrahim yoldaş.” dedi. Konuşmasının devamında Kaypakkayanın Kürt sorunu hakkındaki görüşleri ve Kürt sorununun bugün geldiği nokta hakkında görüşlerini aktardı.

Panelin ikinci bölümünde ise soru cevap bölümü yapılarak panel sona erdirildi.

 

[widgetkit id=84]

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu