GüncelManşet

İMECE, “Tüm ev işçilerine emeklilik-sigorta hakkı!”

İstanbul: Bugün İmece Ev İşçileri Sendikası Hakları Derneği İstanbul (İHD) Şubesi’nde, 6552 sayılı Torba Kanun’unda kabul edilen ev işçilerinin sigortalılığına dair yasa’nın 1 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe girmesine ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi. İmece ‘nin “ev işçilerine sigorta” diye duyurulan ve 10 günden az çalışan ev işçilerinin emeklilik haklarını gasp eden yasa hakkında düzenlediği basın toplantısında, “on gün ayrımı kaldırılsın, tüm ev işçilerine emeklilik-sigorta hakkı!” yazılı bir pankart asıldı. İnsan İHD’de düzenlenen basın toplantısına İmece yöneticileri, Gökkuşağı kadın derneği, ev işçileri ve Yeni Demokrat Kadın’da destek vermek amaçlı katılım sağladı. Ev işçileri adına basın açıklamasını okuyan İmece Ev İşçileri Sendikası Başkanı Ayten Kargın, 6552 sayılı Torba Kanun’unda kabul edilen ev işçilerinin sigortalılığına dair yasanın 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe gireceği bilgisini vererek, “Bilgi kirliliğine ve medyadan pompalanmak istenen yalancı sevince şahit oluyoruz” dedi.

Haklarımızı alıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz

Ev hizmetlerinde çalıştırılanların sigortalı sayılacaklarına dair kanun olarak lanse edilen yasanın ev işçilerini yasa çıkmadan önceki durumlarından da geri götürdüğünü vurgulayan Kargın, devamında şunları söyledi: “1 Nisan 2015 tarihinden önce ev işçisi 1 gün bile çalışsa sigorta yapılma yükümlülüğü 5510 sayılı yasa ile zaten vardı. Asıl sorun yasanının uygulanmamasında ve yasanın uygulanmamasının denetimsizliğiydi. Kaç gün çalışıyorsa çalışsın, ev işçileri sigortalanmalı ve diğer işçilerin sahip olduğu yasal haklardan yararlanabilmelilerdir. Torba yasaya göre 10 günden az çalışan ev işçilerinin sosyal güvenceye erişmek için potansiyel hakları dahi ellerinden alınmaktadır. Yeni yasa ev işçilerine değil olsa olsa ev işçisi çalıştıranlara müjdedir! Bizler ev işçileri olarak 1 Nisan tarihini zafer değil, ayrımcılık ve kölelik günü olarak kaydediyoruz. Köleliğe son verilmesi için ILO’nun C189 ‘Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi’nin imzalanmasını ve yürürlüğe konmasını talep ediyoruz. ‘10 gün’ kriteri acilen Torba Yasa’dan çıkarılmalıdır. Geçmişe dönük haklarımızı alabilmemiz için kolaylaştırıcı önlemler alınmalıdır. Devletin de geçmişe dönük bu kayıtsız çalışmada payı olduğu unutulmamalıdır. Bizler İmece Ev İşçileri Sendikası olarak taleplerimizi yok sayılmasına karşı kölelik yasasına karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Bu amaçla, anayasa mahkemesine başvurarak ev işçilerine yönelik ayrımcılıkla ve hak gaspları bulunan bu yasanın iptali için dava açacağız. Haklarımızı alıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.” Basın açıklamasının ardından katılım sağlayan ev işçisi kadınlar dayanışma mesajları vererek bu adaletsizlikten birlikte ve beraber oldukça kurtulacaklarının mesajını verdiler.

“Rukiye Şimşek davasında ki gelişmeler bir kazanımdır”

Uzun bir zaman önce camdan düşerek hayatını kaybeden Rukiye Şimşek isimli ev işçisi hakkında açılan davanın takipçisi olan İMC davada değişiklikler olduğunu bildirdi. Yasalara göre evler özel alanlar olarak gösterildiği için sigortalamanın hem önüne geçiliyor hem de ölümlere sebebiyet veren iş kazalarında davalar açılamadığı gibi evlere keşif dahi gönderilemediğinin vurgusu yapıldı. Devamında Şimşek davasında eve keşif gönderildiği bildirilerek bunun bir kazanım olduğunun altı çizildi. Bu davanın örnek olması gerektiğinin altını çizen Kargın, ev işçisi kadınlarla birlikte ve dayanışmayla bütün haklarını alacaklarının altını çizdi. Bilgi aktarmaların ardından basın toplantısı son buldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu