Güncel

ERMENİ SOYKIRIMI | “katliam ve soykırım” yasak, 3 İHD üyesi gözaltında

“Katliam” ve “soykırım” kelimelerinin kullanılmasına izin vermeyen polis İHD üyelerine saldırarak, pankart taşıyan 3 İHD üyesini gözaltına aldı. Gözaltına alınanların savcılığa çıkarılacağı belirtilirken, yaşanan saldırı sebebiyle İHD üyeleri ve Avrupalı parlamenterler İHD İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla, yaşanan saldırıyı kınadı.

H. Merkezi: “Soykırım” kelimesinin kullanılmasına izin verilmediği için polisin saldırdığı 24 Nisan Ermeni Soykırımı anmasının ardından, İnsan Hakları Derneği(İHD) üyeleri ve Avrupalı parlamenterler Benjamin Abtan, Mireille Clapot İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu’nun, Ermeni Soykırımı’nın 103’üncü yıldönümü nedeniyle Sultanahmet Türk İslam Eserleri Müzesi önünde gerçekleştirmek istediği anmaya polis saldırdı. İHD üyelerine ait, “Soykırım tanı af dile tazmin et” pankartı ile “Burası suç mahalli” içerikli dövizler ve Ermeni soykırımda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu dövizlere polis tarafından el konuldu. Döviz ve pankartları taşıyan İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Leman Yurtsever ile İHD üyeleri Jiyan Tosun ve Gamze Yaman ise bu gerekçeyle gözaltına alındı.

 

“Soykırım” ve “katliam” yasak!

Yaşanan gerginliğin ardından polis basın metninde yer alan “katliam” ve “soykırım” kelimelerinin kullanılmaması yönünde İHD üyelerini tehdit etti. İHD üyeleri ise polise, söz konusu kelimeleri kullanmadan açıklama yapmanın bir anlamı olmayacağını belirtti. İHD üyeleri, yaşanan engelleme nedeniyle İHD İstanbul Şubesi’ne geçerek burada bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

 

“Geçen yılda OHAL vardı ama şimdi üç arkadaşımız savcılığa çıkarılacak”

Toplantıda konuşan İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu Üyesi Meral Çıldır, 2005 yıllından beri her yıl 24 Nisan’da Ermeni soykırımında katledilenleri andıklarını belirterek, “İlk defa böyle bir yasaklamayla karşılaşıyoruz. 3 arkadaşımız kelepçelenerek gözaltına alındı. Emniyet ifadeleri alınıp bırakılacağı söylenmesine rağmen savcılığa çıkarılacakları bilgisi geldi bize. İnsan hakları savunucuları ilk defa kelepçelenerek gözaltına alındı. Yıllardır bu açıklamayı aynı pankartlarla yapıyorduk. Geçen yılda OHAL vardı ama hiç bir engelleme ile karşılaşmadık” dedi.

 

“Bu kelimeleri kullanmaya ve buraya gelmeye devam edeceğiz”

Armenian General Benevolent Union (AGBU) Avrupa Direktörü Nicolas Tavitian da, Ermeni soykırımında yaşamını yitirenleri anmak için Türkiye’ye geldiklerini ifade etti. Nicolas, “Uzun zamandan sonra İHD’nin materyallerinde katliam ve soykırım kelimeleri olduğu için yasaklandı. 6 yıldır biz AGBU olarak buraya ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz. Bu ziyaretlerimizde Türkiye’den de arkadaşlar katılıyor. Buraya gelmemizin nedeni atalarımız buralıydılar ve burada öldürüldüler. Şimdi müze olan daha önce hapishane olan Sultanahmet Türk İslam Eserleri Müzesi Ermenilerin götürülüp hapis edildikleri yerdir. Bu nedenle hem bizim için hem Türkiye’deki arkadaşlar için burada açıklama yapılması önemlidir. Buraya gelemeden önce endişeliydik. Endişemiz polislerin anmaya izin vermemesiyle teyit edildi. Kelimeleri yasaklıyorsanız, bundan sonraki adım ne olabilir ki. Kelimeler bir arada olmamızı sağlayan ve gereken şeylerdir. Kelimeler aradaki diyalog için önemlidir. Şayet kelimeleri kullanamıyorsanız aramızdaki diyalogda tehlikeye girecektir. Bizler bu kelimeleri kullanmaya ve buraya gelmeye devam edeceğiz” diye belirtti.

 

“Hapsedilmesi gerekenler Ermeni Soykırımını ananlar değil, inkâr edenler olmalıdır“

Avrupa Irkçılık Karşıtı Taban Hareketi (EGAM) Başkanı Benjamin Abtan ise, İHD üyelerinin gözaltına alınmasına değinerek, “Sultanahmet’te gerçekleşenler tamamen skandal bir durumdur. İHD aktivistleri gözaltına alındı. Ama asıl hapis edilmesi gerekenler Ermeni Soykırımını ananlar değil, inkar edenler olmalıdır. Hapiste olması gerekenler demokrasi karşıtı olanlardır. Buna karşı mücadele edenler değil. Biz buraya katledilen 1 buçuk milyon insan anmak için geldik. Onlar sadece Ermeni oldukları için katledildiler. Bugün polis tarafından gerçekleşenler barışçıl bir etkinliğe müdahaledir. Bu sabah gerçekleşenler demokrasi ve insan haklarına yapılan müdahalenin net bir görüntüsünü oluşturdu. Bu yıl ilk defa bir anma etkinliği yasaklandı. Bugün yine devletin stratejisi net bir şekilde ortaya çıktı. Anmaya karşı bir tutum içinde oldular” dedi.

 

“Soykırım Türkiye’nin kuruluş temelini oluşturan şeydir”

Dünyanın her tarafından tarihçilerin 1915’te gerçekleşen olayı Ermeni Soykırımı olarak tanımladıklarını sözlerine ekleyen Benjamin, “Soykırım Türkiye’nin kuruluş temelini oluşturan şeydir. Dolayısıyla yüz yıldan bu yana Türkiye’nin kilit ideolojini oluşturan olaylardır” dedi. Benjamin, “Türkiye’de demokrasi insan hakları için mücadele edenler bir araya gelmeli” çağrısında da bulundu.

 

“Yaşananlar endişe verici”

Fransa Parlementosu Milletvekili ve Dışişleri Komisyon Üyesi Mireille Clapot ise, “Benim yaşadığım kentte her yıl 24 Nisan soykırım anma günü yapılıyor. Fransa’nın birçok kentinde Ermeni Soykırımı çok iyi biliniyor. Çünkü çoğunun atası burada katledildiler. Soykırım kelimesini bu konu in konuşmak hatırlamak anmak son derece kilit şeyler. Bu sabah olanlar endişe verici bir durumdur. Fakat gözlemlerimize devam edeceğim. Fransa’da son derece doğal olarak kullandığımız anmanın burada olmaması endişe vericidir” diye konuştu.

Basın toplantısı soru cevap şeklindeki tartışmaların ardından sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu