Güncel

Fındık-Sen’den açıklama

Bu yıl fındık fiyatlarında yaşanan rekolte artışı üreticiyi güldürürken fındık fiyatları ise üreticinin sevincini yarıda bıraktı. Fındık fiyatlarında yaşanan düşüşe ilişkin Çiftçi-Sen’e bağlı Fındık-Sen bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle;

2012 fındık sezonu rekolte tahminlerinin açıklanmasından sonra 7,70 TL’ sından 3,75 TL’ sına kadar düşen fındık fiyatları yeni sezonun açılmasından sonra 3,75 TL – 4,40 TL bandında işlem görmektedir. İhracatçılar tarafından yapılan açıklamada; 2011 fındık sezonunda (1Eylül 2011-31 Ağustos 2012) fındık ihracatında 230 bin ton iç fındık ihraç edilerek yaklaşık 1,8 milyar dolar ihracat geliri sağlanmıştır. Tıpkı 2005 sezonunda olduğu gibi (1 Eylül2005-31 Ağustos2006-236 bin ton -1,94 milyar dolar) fındık ihracatında altın bir dönem yaşandığı ifade edilmektedir. Ayrıca yeni dönem içinde 260 bin ton iç fındık ihracatı ve 1,5 milyar dolar – 1,7 milyar dolar ihracat geliri hedeflenmektedir.

İhracatçılar Spekülasyon Yapıyor

2012 sezonunda 2011 sezonuna kıyasla 60 bin ton kabuklu fındık daha fazlayla ve toplamda da 520 bin ton kadar kabuklu fındığın ihraç edilip, yine 2011 sezonuna kıyasla 100-300 milyon dolar daha az gelirle toplamda da 1,5-1,7 milyar dolar gelir hedefi öngörülmektedir. İhracatçılar bu öngörülen hedefler açısından 200-250 bin ton bir arz fazlasının fındık fiyatlarını aşağıda tuttuğunu söylemektedirler. Oysa 150-150 bin tonları bulan iç tüketim ve yağlık için ayrılması gereken miktarlar hiç hesaba katılmamıştır. Ayrıca başlangıçta 700-750 bin ton olarak açıklanan tahmini rakamların yine ihracatçılar tarafından yaklaşık 700 bin ton olarak revize edilmesi de daha önce söylediğimiz gibi 2012 fındık sezonu üretim miktarının tahmin edilen rakamların altında olacağı iddiamızı bir şekliyle teyit etmiştir. Sonuç olarak 2012 yılında gerçekleşen üretim ihracatçıların söylediği gibi arz baskısı yaratmamaktadır. Gerek ihraç edilecek fındık, gerek iç tüketimde kullanılacak fındık gerekse de yağlık ihtiyaçları dikkate alındığında bu sezon ki fındık miktarı bu ancak bu talepleri karşılayacak orandadır. Bunun dışında yapılan tüm açıklamalar spekülatif amaçlıdır.

İktidar Çözüm Üretmiyor

AKP’nin bölge milletvekilleri düşen fındık fiyatları karşısında ihracatçıları sözde uyarmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Her ne kadar fındık üreticilerini mağdur etmeyeceklerini ifade etseler de somut bir çözüm sunmuyorlar.3 yıl uygulanan alan bazlı ödemeleri yeniden bakanlar kuruluna taşıdıklarını ifade etseler de üretici lehine bir depoculuk sistemi için gereken çalışmaları hala yapmadılar.

Fındık Üreticileri Emanete Fındık Vererek Bindikleri Dalı Kesiyor

Fındık fiyatlarında inişler yaşanırken fındık üreticisinin ne yapı ne edip pazara erken fındık indirmemesi ve de emanete asla fındık vermemesi gerekiyordu. Yaşanan o ki bu iki uyarıya da fındık üreticisi kayıtsız kalıyor. Bir noktaya kadar zorunlu olarak pazara fındık indirenleri anlamak mümkündür. Ancak emanete fındık vererek geleceklerini sabote edenleri anlamak hiç mümkün değildir. Oysa çoğunluğunu yarı zamanlı çiftçilerin oluşturduğu fındık üreticilerinin yapacağı şey çok basittir. Evlerinin bir odasını 2-3 aylığına fındığa tahsis etmektir. Aksi taktirde emanete fındık vererek fiyat artışını rüyalarında bile görmeleri mümkün değildir.

Fiskobirlik Depoları Fındık Üreticilerine Açılmalıdır

Her ne kadar Fiskobirlik 2012 sezonunda fındık alımı yapacağını ve bu alımları üç farklı şekilde açıklamış olsa da hala hazırda üretici nezdinde özgüvenini yitirmiş bir yönetimle yönetilmektedir. Pek tabii olarak Fiskobirlik depoları üreticilerin fındığını depolamak için kullanılabilir. Ancak bu depolama işleminin fındık üreticilerinin temsilci ve görevli olarak bizzat müdahil olabilecekleri mevcut yönetimin üzerinde geçici bir kurulun oluşturulmasıyla mümkün olacaktır. Böylesi bir kurul sadece fındık depolama işlemini üstlenebilir. Böylelikle kooperatif ile üretici arsındaki özgüven sorunu ortadan kaldırılabilir

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu