Emek

Krizin faturası işçilere: 200 işçi işinden oldu, üretim durunca 600 işçi maaş alamadı

Talan, sömürü ve yağma ile krize yol açıp bunu derinleştiren patronlar, bu krizin açığa çıkan faturasını da işçiye kesiyor. Aylardır maaşlarını alamayan CSUN işçilerinden 200’ü işlerinden edildi, üretimini durduran Detaş Beton’da çalışan 600 işçi ise maaşlarını alamadı

H.Merkezi: Ekonomik kriz derinleşiyor. Dünya nüfusunun % 1’lik asalak bir kesiminin çıkarları için savaş, çatışma ve yoksulluğa mecbur bırakılan % 99 için her geçen gün hayat daha da zorlaşıyor. Krizin sarstığı merkezlerden biri haline gelen ülkemizde ise patronlar ve onların koruması olan devlet, kendilerinin yarattığı krizin faturasını işçi ve emekçilere kesiyor.

CSUN fabrikasında 200 işçi işten atıldı

380 işçinin çalıştığı ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu İstanbul-Tuzla’da bulunan ve daha önce 120 işçi işten çıkarıldığı Çin sermayeli fabrikada işçiler, 4,5 aydır ücretlerini alamıyordu.

Güneş panelleri üreten ve aylardır üretim yapılmayan fabrikada işçiler “daralma” gerekçesiyle işten atıldı. İşçilere tek tek işten atıldığına dair fesih tebligatı gönderildi. Tebligatta “Bildiğiniz üzere şirketimiz birkaç aydır üretim ve operasyonda ciddi problemler yaşamakta olup söz konusu problemler kısa vadede çözülebilecek gibi gözükmemektedir. Bu nedenlerden ötürü, şirket yönetimi tarafından şirkette küçülmeye gidilmesine ve bu hususta gerekli işlemlerin yapılmasına karar vermiştir” ifadeleri kullanıldı. İşçiler, ödenmeyen ücretleri ile kıdem ve ihbar tazminatlarını da alamadı. Ücretleri ödenmeyen CSUN işçileri Haziran ayından bu yana fabrika önünde dönüşümlü olarak nöbet tutuyordu.

Detaş Beton üretimi durdurdu: 600 işçi maaş alamıyor

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde bin işçinin çalıştığı seramik fabrikasının borçları nedeniyle üretimini sonlandırmasının ardından benzer bir karar da Detaş Beton Santralleri için alındı.

Kocaeli gazetesinin haberine göre; Destebaşı Grup, son dönemde yaşanan dolar kuru dalgalanmaları ve inşaat piyasasındaki durgunluk nedeniyle günlük beton üretim kapasitesi 2500 metreküp olan Detaş, Sancaktepe, Gebze, Kurtköy, Orhanlı, Göztepe, İzmit, Çayırova ve Kadıköy bölgelerindeki hazır beton tesislerinde üretime ara verdi.

Beton dışında nakliye, madencilik, demircilik ve çimento alanlarında da üretim yapan Destebaşı Grup’un bünyesindeki yaklaşık 600 işçiye ödeme yapmadığı, piyasaya da mal vermeyi durdurduğu belirtildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu