Manşet

“İşçi hakkını istiyor, ahlaksız mı oluyor?”

İstanbul: Elit Çikolata Fabrikası önünde yaklaşık 50 gündür bir direniş var. İşçiler TİS haklarına sahip çıktıları için işten atılmış ve şimdi haklarını almak için pankartlarıyla kapı önünde oturuyorlar. 5 işçi mesai ücretlerini yani emeklerinin karşılığını istedikleri için işten atıldılar.

İçerden ve dışarıdan direnişlerine destek olduğunu belirten işçiler, çalışan işçilerin direnişteki işçilerin yanlarına gitmelerinin dahi yasak olduğunu söylüyorlar. Patron direnişteki işçilerin yanına gitme girişimlerini işçileri işten atmak tehdidiyle engellemeye çalışıyor. Fabrika dışında bile işçileri kontrol altında tutmaya çalışıyor. Direnişteki işçilerin arkadaşlarının düğününe gelmesini bile engelliyor vs.

Elit Çikolata Fabrikası’nın iki şubesi var. Bunlardan biri Esenyurt’ta diğeri ise Kasımpaşa’da. İki fabrika da farklı çalışma koşullarına sahip. Esenyurt’ta bulunan fabrikada işçiler 2 vardiyalı ve 8 saat çalışıyor. Diğerinde ise işçiler sabah saat 08.00’de iş başı yapıyor ve akşam saat 22.00’de paydos ediyorlar. İzinler sıkıntılı; işçiler tatil günlerinde dahi çalışıyor ve izin istediklerinde ise ret yanıtı alıyorlar.

Fabrika ve direniş üzerine sohbet etmek için direnişi 44. gününde ziyaret ettik. Direniş süreci, talepleri gibi konular üzerine kısa bir söyleyişi gerçekleştirdik.

– Direnişe nasıl başladınız? Bugüne kadar patronla herhangi bir görüşme oldu mu?

Aydın Açıkelli (6 yıllık Elit çalışanı): Benimle beraber bir arkadaşım daha atıldı. İşten atıldığımızın 3. günü saat 11.30’da Kasımpaşa Elit Çikolata Fabrikası’na gittik. Arkadaşım; “gidip toplantı yapalım, haklarımızı verecekler” dedi. Orada bulunan müdürlerden birisiyle toplantı yaptık. Bizi işten 25/2’den (yüz kızartıcı suç) çıkarmışlardı. “Toplu iş sözleşme içerisinde olan % 50 mesai ücretlerinin ödenmeyen kısmı ikramiyemiz, tazminatımız, çalışmış olduğumuz sürenin maaşı; bunlar ödensin, helalleşelim” dedik.

Onların bize önerisi “sizler bize bir şey verin ki bizler de size verelim” oldu. “Ne istiyorsunuz ki bizden, sonuçta işçiyiz, yani ne verelim?” diye sorduk. “Sizler fazla mesai ücretlerini istemeyeceksiniz, artı biz size ikramiyenizi, kıdem tazminatlarınızı, çalışmış olduğunuz sürenin maaşını verelim, bunları verdikten sonra da yarın dava açacaksınız, ertesi gün davanızı geri çekeceksiniz” dediler.

“Neden yapıyoruz bunu dedik?” “İşçinin bir kere dava açma hakkı var. Bunu yapacaksınız ki sonradan dava açmayasınız” dediler. Bunu kabul etmedik, bizim taleplerimiz bu şekilde değil.

– Peki, sizin talepleriniz nedir?

– Bizler kıdemimizi, kıdem tazminatımızı, ikramiyemizi, çalışmış olduğumuz sürenin maaşını artı TİS’te olan fazla mesai ücretlerimizi ve iş kanununun 17. bendince işten çıkarılmayı talep ediyoruz. Bizim talebimiz bu şekilde. “Bunu kabul ediyorsanız yapın anlaşalım” dedik. Onlar bunu kabul etmediler. Ben davamı açacağım, sonucu nereye kadar giderse, sonuna kadar da sürdüreceğimi söyledim. Benimle gelen arkadaşım onların isteklerini kabul etmek zorunda kaldı, maddi durumdan kaynaklı.

– Tek Gıda-İş Sendikası’nın direnişe yaklaşımı nasıl?

– Tek Gıda-İş Genel Merkezine gittik, taleplerimizi ilettik. “İşten atıldığımızı biliyor musunuz” dedik. “Biliyoruz” dediler. “Peki, bizim için dava açmayacak mısınız?” dedik, “yok” dediler. Neden dava açmadıklarını sorduk; “biz dava açarsak kendimizi yakarız” dediler. “Bizden 5-6 yıl boyunca üyelik parasını aldınız, şimdi işten atıldık, gelip bize neden sahip çıkmıyorsunuz?” dedik. 44 gündür bu fabrikanın önünde direnişteyiz. Bir saat bile gelmediler. Gelmeyi bırakın bir de gazeteye demeç verdiler; “bir iş yerinde alacağı olan işçi işvereni mahkemeye verirse o işyerinde çalışmasını ahlaki ve hukuki bulmuyorum” diye. İşçi hakkını istiyor ahlaksız mı oluyor?

– Bu direniş size neler kattı?

– Direniş kendine güveni olmayan insanlara güven verdi. Yani çevreden gelen, başka yerlerde çalışan, direnişe katılan işçilerin size destek vermesi özgüveni artırıyor. Bazı şeyleri de öğretiyor. Dimdik ayakta durup ben buradayım demeyi öğretiyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu