Güncel

Avukat örgütlerinden saldırıya tepki

H.Merkezi: Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Çağdaş Avukatlar Grubu, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Kartal Hukukçular Derneği, Hukukta Sol Tavır Derneği tarafından ortak yayınlanan deklarasyonla, avukatların dün (2Nisan) adliye girişinde aranmasına tepki gösterdi.

31 Mart günü İstanbul Adliyesi’nde AKP iktidarının, “zafiyet göstermemek adına” üç insanın ölümüne sebep olduğu kaydedilen deklarasyonda, “Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın ölüm biçimi hala muğlâklığını koruyor; adliyenin her köşesi kameralarla izlenirken silahların içeriye nasıl girdiği nedense açıklanmıyor. Bunun yerine “cübbe” lafı ağızdan düşürülmeyerek, cumhurbaşkanı ve başbakan tarafından ardı ardına yapılan açıklamalar ile kamuoyunda yaşanan olayın arka planında ‘avukatların ayrıcalıkları’ olduğu algısı yaratılmaya çalışılıyor. Somut hiçbir bilgi de ortaya konmadan avukatlar hedef gösteriliyor” dedi.

Bu teminat yasa ile korunmaktadır.

Yaklaşan seçimlerin korkusunu yaşayan AKP iktidarının, halkı kendisine mecbur kılmaya çalıştığı ifade edilen deklarasyonda, “iktidar Başbakan ağzından, ‘sokağa çıkmayı’ izne bağlayacağını ilan ederek ağzındaki baklayı çıkartıyor” vurgulanarak şunlara yer verildi: “Üzerimizin ve eşyalarımızın aranmaması şahsımıza verilmiş bir imtiyaz değil, müvekkillerimizin/halkın savunma hakkının teminatıdır. Bu teminat yasa ile korunmaktadır. Üzülerek belirtiyoruz ki adliyenin içinde ya da dışında kitleler halinde Hâkimler, Savcılar meslektaşlarının sağ kurtulması için aktif bir çaba/en azından bekleme tavrı içine girmektense, meseleyi kolluk güçlerine bırakıp; evlerinden izlemeyi ve ardından maalesef cenaze törenine katılmayı tercih ettiler.”

Deklarasyon’nun devamında şu ifadelere yer verildi: “Herkesin, kendi sözünü söyleme hakkını, iktidara teslim ettiği yerde, iktidarın bu denli sorumsuzca davranması ve konuşması sonucu doğacaktır.

Bu koşullar altında, Avukatlara, Cumhuriyet Savcılarına ve Yargıçlara düşen, korku paranoyasına düşmeden, asıl sorunu tespit ederek örgütlü ve onurlu bir duruş sergilemektir. 

Saldırıya karşı ortak tutum çağrısı!

Sorunu adliyelerde ki güvenlik sorunu, hatta avukatların adliyeye giriş biçimleri olarak tanımlayan, avukatlık mesleği ve onurunu, savunma hakkını açık hedef haline getiren bu anlayışın derhal terk edilmesi için, meslek onurumuza sahip çıkmak için, avukata ve yargı mensuplarına yönelen saldırıları hep birlikte bertaraf etmek için Barolar Birliği’ni, İstanbul Barosu’nu, tüm baroları, Yargıç/Savcı örgütlerini ve tüm hukuk örgütlerini bir arada tutum almaya, avukatlara yönelen bu haksız saldırıyı ortadan kaldırmaya, yapılan kara propagandaya karşı durmaya çağırıyoruz. Bu tarihsel görev ve sorumluluk bilinciyle açıkladığımız kapsamda meslek örgütlerimizin savunma hakkına ve avukatlık mesleğine sahip çıkan bir söylemde bulunulması ve tutum alınmasını, bu tür bir pratik tutum geliştirildiğinde, farklılıklarımıza rağmen tüm gücümüzle meslek örgütlerimizin yanında olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu