Güncel

Ataşehir, Kentsel Dönüşüme Ne Diyor?

         Kentsel dönüşüm kapsamında Barboros  ve Yenisahra Mahallelerinin 1/5000’lik imar planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce çıktı. Bizde Özgür Gelecek Gazetesi okurları olarak bu mahallelerde yaşayan halk ile görüştük. Bu plan hakkında ne düşündüklerini, verilen 2,5 emsal yerinde mi, değil mi? Kentsel dönüşümü nasıl gördüklerini? Tüm bunları öğrenmek için halkla beraberdik…

     Barbaros Mahallesinde esnaflarından Orhan Ağören:  Ben buranın 20 yıllık esnafıyım. Ben kiracı olarak tekel ve kuruyemiş işletiyorum. Zor geçiniyoruz zaten, bide üstüne banka ve kredi kartlarına borçlu bir durumdayım, dönüşüm olunca biz hiçbir hak sahibi olmayacağız. Bizim mağduriyetimiz nasıl giderilecek,  Çünkü işyerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Kentsel dönüşümle yıkıldığında buralar kiracı olan esnaf olarak bizim durumumuz ne olacak?’’

     Sedat Aracı: ‘’Kiracılar açısından bakarsak kötü, diğer yandan mal sahipleri açısından bakarsak iyi diyorum. %50 hakkımız olacak mülk üzerinden bu hak iyi bir şey bence. Bunun dışında fazla bir bilgi sahibi değilim, henüz bizi bilgilendiren olmadı.

‘İmar ile ilgili kimse bilgilendirmedi bizi!’

     Barbaros Mahallesi sakinlerinden Satılmış Yücel: 1971’de 318 m2’lik bir arsa aldım. Mahalle Kadıköy Belediyesine bağlıyken bu arsamdan 101 m2’lik bir alanı kesip başka bir vatandaşa sattılar. İtirazda bulunduğumda park, yeşil alan olarak kestiklerini söylediler. 1993 yılından bu yana oraya ne park yaptılar ne de başka bir şey. Öte yandan İmar planlarıyla ilgili hiçbir yetkili kurum bizi bu konu hakkında bilgilendirmedi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kalan 217 m2’lik arsamdan yine bir kesimi kesilecek mi onu bilmiyorum.

‘Buralar birilerine rant amaçlı veriliyor!’

     Baki özışık:  Hiçbir yetkili gelip de halka sizin fikirleriniz nedir, imarlarınızı kaç yapalım diye sormuyor! Seçimler gelince siyasiler halka türlü vaatlerde bulunuyorlar, ama seçim sonrası gelip halkın sorunlarını soran olmuyor maalesef. Barbaros Mahallesindeki bulunan ayamama deresi ile ilgili hiçbir çözüm üretilemedi. Dere kenarında yaşayan halk mağdur. Derenin kenarında Adalet sarayı var. Devlete gelince dere kenarı denmiyor ama gariban insanlara gelince dere kenarı deniyor. 40 yıldır buranın kahrını çeken halkın durumu ne olacak? Burada yaşayan halk İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ataşehir Belediyesinin arasında kalarak mağdur edilmiştir.

    900 m2’lik tapulu arazim tapusuzlaştırılmış Kadıköy Belediyesine bağlıyken. Kanunen zilliyet hakkımız var ama kimse bundan bahsetmiyor. 18 yıl boyunca üzerinde emek verilen yerde herkesin zilliyet hakkı bulunmaktadır. 476 tane gecekondu var, bu gecekondularda yaşayan insanların ne olacağı, nereye gideceği belli değil, Ataşehir Belediyesi kalkmış ben size Emekevler’de ev yapacağım diye vaatte bulunuyor. Tarihte görülmemiş böyle şey, bir belediyenin böyle bir misyon üstlenmesi. Halka hem ev yapacaksın, yerlerinden çıkaracaksın, hem de borçlandıracaksın. Birileri gelip bu halkı bilinçlendirmesi gerekiyor. Burada sayısız mütahit dolaşıyor ortalıkta, halkı kandırmak için. Sonuç olarak fakiri her zaman eziyorlar. Fakirin hakkını savunan yok.

    

‘Amaçları fakir halkı ötelemek’


     Fikri Şahin: Deprem olacağını düşünürsek, buralar çarpık yapılaşması olan yerler. Bizde isteriz sağlıklı binalarda yaşamak. Oturduğumuz evler çürük evler. Öte yandan 30 yıldır emek verdiğimiz evlerimizi bedava vermeye de niyetimiz yok.

     Benim evimin altında küçük bir mobilya atölyem var. Şimdi evimiz yıkıldığı zaman aslında işimin elimden alınacağını da biliyorum. Bu durumda işimizi de kaybediyoruz.

      Yapılan binalarda bizim gibi düşük gelirli kişilere hitap etmiyor. Çünkü yapılacak sitelerde aidatlarını ödeyemeyeceğiz, bu yüzden ya kiraya vereceğiz yada satıp başka yere göç etmek zorunda kalacağız. Aslından bunun amacı fakir halkı kötü yerlere yollamak, ötelemektir.

     Yeni Sahra Mahallesi sakinlerinden Esat Dönmez ise: Benim evim beş katlı, imarlı, planlı projeli yaptırdım. Ben zaten 500 milyar masraf ettim oraya mülk değeri haricinde. Benim yaptığım masraf boşuna mı gidecek? Ben şahsen vermek istemiyorum mütahite. Şimdi bizi Ağaoğlu ile bir tutarak orayı gösteriyorlar. Orası yapılmadan önce oralar boş arsaydı. Ama burası dolu, aynı oranın verilmesi doğru değil. Fikirtepe’de 4.14 imar oranı verilirken bize verilen 2.5 oranını çok az buluyorum.

 kentseldonusumkarikatur

      Neşat Seven: ‘’Biliyorsunuz, Sulukulede bir dönüşüm oldu. Ne oldu orda ki yaşayan Romanlara, kime rant kapısı açıldı? Bu bölgede yaşayan insanların birleşmesi lazım çıkan planlara göre.

      Devlet vergi sırası geldiğinde imarsız yerlerden her türlü vergiyi alıyor. Ama iş hizmete gelince de hiçbir şey yapmıyor.’’

‘Ne Büyükşehir Belediyesine ne de Ataşehir Belediyesine inancımız kalmadı!’

      Yeni Sahra Mahallesi’nde oturan Cafer Demir ise konuyla ilgili şunları söyledi: Ne Büyükşehir Belediyesine ne de Ataşehir Belediyesine inancımız kalmadı. Çünkü ikisi de ayrı ağızlardan konuşuyor, yapıcı olmuyorlar. Bizim mahallemizin imarı çıkmışsa, gelirsin bütün insanları bilgilendirirsin. Konuyla ilgili hiçbir yetkili kişi gelip de bizi bilgilendirmedi. Tek bildiğimiz şey, 15 katın üzerinde bina olmayacağı. Planlarda Barbaros Mahallesinin tamamının iş merkezi olacağı, Yeni Sahra’nın bir kısmı iş merkezi, yine bir kısmının da konut olacağı söyleniyor.

      Yetkililer birleşin diyor ama, birleşmekte vatandaşın ne kadar karı olacağını kimse söylemiyor. 1968’den bu yana yıllardır buranın kahrını biz çektik. Ağaoğlu, Varyap, Teknik Yapı gibi büyük firmalar buranın pastasını yemesin. Burada öyle insanlar var ki kahır çekmiş. Buradaki fakir halkın yeri birilerine peşkeş çekilecekse, eğer o fakir insanlar ezilecekse, her iki belediye başkanı da yazıklar olsun.

      Mehmet Dursun: Kentsel dönüşüm kapsamında Yeni Sahra mahallesinin ne olacağı belli değil. Çünkü gelen Mütahitlere güvenemiyoruz. Belediyenin çalışmalarından memnun değilim şahsım olarak. Niye memnun değilsiniz diyeceksiniz? Çünkü buradaki esnafı bir gün olsun gelip sormadılar. Bir derdiniz var mı, bir sorununuz var mı denmedi.

     Planlar yapılıp inşaatlar tamamlanınca buralarda biz yaşayamayacağız, satıp başka yerlere gitmek zorunda kalacağız. Ekonomik durumumuz el vermeyecek çünkü.

(Ataşehir Özgür Gelecek ve Partizan Dergisi Okurları)

 

 

     

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu