Manşet

“Anadilde Eğitim Evrensel Bir Haktır”

 

Mersin: Mersin Kurdi-Der Şube Başkanı Selahattin Çam ile anadilde eğitim üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Yaptığımız röportaj da anadilde eğitim hakkındaki düşüncelerini, son dönemde devletin yaptığı seçmeli ders politikalarını ve Kurdi- Der’in genel çalışmalarını aktardı.

Yaptığımız röportajda Selahattin Çam, anadilin evrensel bir hak olduğunu anadilde verilmeyen eğitimin büyük bir fırsat eşitsizliğine, kendine güvensizliğe yol açtığına vurgu yaptı.

Özgür Gelecek: Anadilde eğitim hakkı konusundaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?

Selahattin Çam: Bir insan 7 yaşına kadar kendine göre dil yapısını oluşturuyor. Belli seviyede bir kelime haznesine sahip oluyor. Bunu kendi diliyle yaptığı zaman bu kelimeleri kullanır. Ama kendi anadilinin dışında eğitim yapılıyorsa o yaşına kadar öğrendiği kelimelerin hepsi beyninden siliniyor ve öğretmenin karşısında hiçbir şey bilmeyecek hale geliyor.

Bu da insanın kendine güvenini sarsıyor, zorluk çekiyor, kolay yollardan bilgiye ulaşamıyor. Bu aynı zamanda eşitsizlik yaratıyor. Anadilde eğitim evrensel bir haktır. Dünyada da örnekleri vardır.3, 4, 5 dille eğitim yapıyorlar. Hatta Hindistan’da 20’nin üzerinde eğitim dili bulunuyor.  Herkesin kendi anadilinde eğitim yapması gerekiyor.

Ö.G: Son dönem devletin yaptığı seçmeli ders politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Seçmeli ders başka bir dili öğrenmek için görülür. Bir Kürt için ya da başka bir ulustan olan insan için kendi anadili özelde Kürtçe meselesi açısından kişinin kendi dili ya da diğer bir ifadeyle anadili seçmeli bir ders kapsamında gösterilemez. Çünkü seçmeli ders denilen şey anadil dışındaki diller için geçerlidir. Yani yabancı dil statüsündedir.

Ö.G: Kurdi-Der olarak sizin yaptığınız çalışmalara dair aktarmak istedikleriniz nelerdir?

Biz Kurdi- Der olarak Kürt dilinin geliştirilmesi, kullanımının arttırılması üzerine çalışmalar yapıyoruz. Kürtçenin beş lehçesi bulunuyor. Biz bu lehçelerden Zazakî ve Kûrmancî olmak üzere iki lehçenin eğitimini veriyoruz.

Ayrıca kültürümüzün oturması ve zenginleşmesi için atölye çalışmalarımızda yapılmaktadır.

Mersin’deki derneğimiz geçen sene nisan ayında kuruldu. Amed merkezine bağlı yurtiçi ve yurtdışında otuza yakın derneğimiz faaliyet yürütmektedir. Bu şubelerimizin hepsinde demokratik bir mücadelede veriyoruz. Son olarak söylemem gereken şey Anadil’de eğitimin bir hak olarak görülmesi ve anadilde eğitim hakkına ben demokratım diyen herkesin sahip çıkmasının gerektiğidir.

Ö-G: Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Ben de size teşekkür ediyorum.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu