Makaleler

2013’te Özelleştirme Geleneği Devam Edecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, özelleştirme programlarının 2013’te de devam edeceğini ve 4 elektrik dağıtım şirketinin de özelleştirileceğini ifade etti.

Özelleştirme konusunda hassas olan ve bu gelenekteki titizliğini hiç bozmayan T.C devleti geçtiğimiz senelerdeki gibi (1986-2013) ülkemizin kamu kurumlarını “para hırsıyla sattı” ve buna devam ediyor.

Halk yeni yıla girerken, bu sene özelleştirme faaliyetleri nasıl olacak, hangi kamu kurumu özelleşecek sorusuna deyinmeden seneyi bitirmiyor. Kamu kurumlarında çalışan emekçiler “acaba bu yıl özelleşecek olan kurumlara benim kurumum da girer mi?” sorusunu sormadan uyumuyor.

 

“Kurumumuz iş yapmıyor” maskesiyle özelleştirme

TC devleti kamu kurumlarını önce niteliksizleştiriyor, sonra da “bu kurumumuz iş yapmıyor” diyerek özelleştiriyor. Nitekim özelleştikten sonra bu kurumlar 1 senelik çalışmasıyla satın aldıkları fiyatı amorti ediyorlar.

Bir de “özelleştirme yaparken bunun sosyal boyutunu düşünerek yapıyoruz” nâraları atıyorlar. Bu kuruluşlarda çalışan, işçilerin ve ailelerin mağduriyeti, özelleştirme çalışmalarının toplumun sosyal dengeleri üzerinde olumsuz yansımalara neden oluyor. Memur statüsündeyken biranda geçici işçi olan çalışanlar ne yapacaklarını bilmez bir halde emeğinin peşinde koşar oluyor.

Geçtiğimiz senenin son dönemlerinde bir atak yaparak (BAŞKENT DOĞALGAZ, OTOYOLLAR, DOĞUSAN BORUSAN A.Ş, AKARSU SANTRALLERİ) gibi kâr oranı çok yüksek olan birçok firma özelleştirilmişti. Burada bulunan işçiler istihdam sıkıntısı çekerek, kendilerine yeni işler aramaya başladılar.

2013 yılında özelleştirme kapsamına girecek olan kamu kurumları (4 ELEKTRİK DAĞITIM FİRMASI, MİLLİ PİYANGO İDARESİ, SPOR TOTO, TEDAŞ’a BAĞLI İSTANBUL ANADOLU YAKASI ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş) vb. özelleştirildikten sonra halka sağladığı sosyal faydanın maliyetlerini artırarak, halkın cebinden daha fazla para almak için uğraşıyorlar. Halk her gün zam korkusuyla uyanıyor ve buna T.C devleti ses çıkarmıyor. Çünkü buradan sağlanan gelir ülke için değil, seçim yatırımları için kullanılıyor. Geçtiğimiz senelerde Tüpraş özelleştirildikten sonra doğal gaz ve petrol fiyatlarında günümüze kadar %30 zam yaptı, Türk Telekom Haberleşme kurumu özellektirildikten sonra ÖİV denilen vergiyi halkın cebinden gizlice aldı, şimdi otoyollar özelleşti, gelecekte birçok kamu kurumu özelleşecek.

Kamu kurumlarının özelleşmesine itinayla devam eden liberalizmin öncülüğünü yapan 61. hükümet çok yakındır ki eğitim kurumlarını da özelleştirme kapsamına sokmak istemektedir.

Tablolarda da görüldüğü gibi devlet bu “geleneğine” hiç ara vermeden devam ediyor:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ozellestirme tablo 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ozellestirme tablo 3

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu