Emek

15–16 Haziran’ın Yıl Dönümünde Emekçiler Sokaktaydı!

İzmir: 15-16 Haziran işçi direnişinin 43. Yılında on binlerce emekçi Basmane Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.  DİSK’in örgütlediği mitinge; KESK, TMMOB ve birçok devrimci kurum da katılarak destek verdi.

Her Yer Taksim Her Yer Direniş”, Faşizme karşı Omuz Omuza”, AKP Mezara Tayyip Amerika’ya vb. sloganların atıldığı yürüyüşe, İzmir halkı da balkonlardan tencere-tava çalarak eşlik etti.

Sendika kortejlerinde, Hayat TV’nin kapatılması ile ilgili yaka kartları taşınan yürüyüş boyunca,  Taksim saldırıları ile ilgili de dövizler taşındı.

Miting alanına gelindiği sırada, açılan Abdullah Öcalan flaması nedeni ile bir grup eylemci ile Göztepe taraftarları arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginlik Sendika yöneticilerinin araya girmesi ile büyümeden engellendi.

“Bundan 43 yıl önce 15–16 Haziran 1970’de emekçiler masaya yumruğunu vurmuş ve yeter demiştir.”

Miting alanına gelindiğine ilk konuşmayı DİSK Genel Başkanı kani Beko gerçekleştirdi. Konuşmasında yıllardır hakları için sokakta direnen emekçileri selamlayan Beko; “halkımız yıllardır yaşadıkları baskıcı ve otoriter sistem karşısında dizlerinin üzerinde onursuz bir yaşam sürmeyi değil; ağaçlar gibi ayakta dimdik kalmayı, zorbanın zulmüne karşı onuru ile mücadele etmeyi tercih etti. Tıpkı 1970’lerdeki büyük işçi direnişinde olduğu gibi. Bundan 43 yıl önce 15-6 Haziran 1970’de emekçiler masaya yumruğunu vurmuş ve yeter demiştir.” İfadelerine yer verdi.

İktidar, bizleri tamamen güvencesiz olarak çalıştırmak istemektedir.

43 yıl sonra bu gün de sermaye ve sermayenin temsilcisi iktidarın işçi sınıfına ve halkına karşı açtığı savaşla yüzleşmekte olduğunu dile getiren Beko; “Siyasi iktidarın geleneksel devlet yapısının baskıcı, otoriter karakterleri ile bütünleştiren,- kendi dünya görüşü doğrultusunda bir yaşam biçimini toplumda egemen kılmaya çalışan AKP hükümeti, çalışma yaşamında da işçi-emekçi kitlelerin haklarına saldırmakta, taşeron sistemini asıl çalışma biçimi haline getiren bir yasa hazırlamakta, kıdem tazminatına el uzatmakta ve bizleri tamamen güvencesiz olarak çalıştırmak istemektedir.”dedi

DİSK olarak ne haklarını yedirmeyi ne de direnmeyi ve mücadeleyi bırakmayı düşünmediklerini belirten Beko, “Bizler hakkımızı nasıl savunacağımızı, nasıl kazanacağımızı 15-16 Haziran gibi şanlı işçi direnişlerinden öğrendik. Gün 15-16 haziranlarda meydanlarda sokaklarda omu omuza mücadele günüdür.” Şeklinde cümlelerini bitirdi. 

 

[widgetkit id=192]

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu